Mijn wens om voluit te klinken droeg ik al een tijdje met me mee. Bij Martien heb ik daar echt geluid aan kunnen geven. Vanuit vertrouwen en met duidelijk passende begeleiding heb ik een aantal mooie stappen gemaakt. Ik kan ‘bij mijn stem’ en die vanuit mijn eigen kracht laten klinken. Een bijzondere en waardevolle ervaring voor mij om zo in een korte periode een mooie brug te slaan! Absolute aanrader!

Jeannette


Puur uit interesse om meer over mezelf te ontdekken, ben ik samen met Martien in het avontuur gestapt om enkele sessies stembevrijding te doen. Ik ben helemaal niet iemand die veel zingt, ben echter wel geïnteresseerd in de zang-mogelijkheden met mijn stem. Als doel stelde ik om zingen in een laag toonbereik te ervaren en om enkele zinnen uit een Nederlandstalig lied te zingen tijdens de eindsessie, en natuurlijk plezierig samenwerken.

Verrijkend waren de ervaringen. Martien neemt je mee op weg. Stem ontwikkelen is veelomvattend en vraagt ook ontwikkeling van ademhaling en van je houding. Als de eerste toon gezet is, krijg je ook prima een idee welke toonhoogte goed bij je past. Denk niet dat het daarbij blijft! Heb je al eens tegen een plant gezongen, je met en zonder armen een houding gegeven om de boodschap over te brengen? Je kan zover gaan in de performance als je zelf wil. Er is geen norm. Je kan alleen jezelf foppen. Er is geen kans te bluffen. Er is alleen jouw stem, die centraal staat. Aan het einde was ik goed in staat om zelf te ervaren en te horen wanneer mijn stem in z’n element is.

Aan anderen zou ik de stembevrijdingssessies aanraden om door ontwikkeling van je eigen stem op nuttige en speelse wijze meer over de veelzijdigheid van jezelf te ontdekken en je mens-zijn te verrijken. Heerlijk. Martien bedankt.

Theo Bookelmann